Recetë Sarde Culurgiones

Recetë Sarde Culurgiones

 

Përbërësit:

800 gr domate të qëruara

500 gr patate

150 gr miell tipi 00 Conad

100 gr miell ‘’semola’’Conad

100 gr djathë ‘’Pecorino sardo maturo’’ i stazhonuar

100 gr djathë sardo ‘’fiscidu’’ ose feta greke

gjethe nenexhiku

thelpinj hudhre

gjethe dafine

vaj ulliri ekstra i virgjër, kripë, piper

Përgatitja e brumit:

  • përzieni miellin duke shtuar 2 lugë vaj ulliri dhe e rregulloni me kripë
  • përzieni duke shtuar gradualisht 150 g ujë duke e punuar me duar derisa te formohet nje mase homogjene.
  • mbështillni brumin, mbulojeni dhe lëreni të pushojë për një orë

Përgatitja e mbushjes:

  • zieni patatet, qërojini dhe bëjini pure.
  • copëtoni një thelpi hudhër, skuqeni në një tigan me dy lugë vaj ulliri, për 30 sekonda dhe ia shtoni patateve bashkë me gjethet e mentes dhe dy llojet e djathit pecorino të grirë.
  • shtoni edhe dy lugë gjelle vaj ulliri dhe rregullojeni me kripë dhe piper
  • hapeni brumin në një fletë me trashësi rreth 1 mm
  • pritni rreth 50 rrathë nga fleta e brumit dhe mbushini me masën e përgatitur më parë
  • mbyllni rrathët me mbushjen, duke shtypur skajet dhe duke i dhënë formën klasike të veshit
  • Gatuajini “culurgiones” në ujë të kripur derisa të dalin në sipërfaqe.

Përgatitja e salcës:

  • Skuqni një thelpi hudhër dhe një gjethe dafine me 4 lugë vaj
  • Shtoni domatet e qëruara të prera dhe gatuajini për 15 minuta
  • Rregulloni shijen me kripë dhe piper
  • Vendosni “culurgiones” në salcën e domates dhe shtoni pak borzilok për shije sipas dëshirës.

Servirja:

Merrni pak nga salca e pregatitur dhe vendoseni me lugë në nje pjatë duke e hapur ne menyre rrethore. Merrni me kujdes ‘’culurgiones’’ dhe vendoseni  në pjatë sipër salcës. Shtoni djathine grirë ’Pecorino sardo maturo’’.

Pjata është gati për t’u shijuar.

Ju bëftë mirë!