Parmigiana me patëllxhan

Parmigiana me patëllxhan


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhanë

1 kg salcë domatesh

500 g mocalelë

150 g Parmigiano Reggiano DOP të grirë.

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

 

Përgatitja

Në fillim përgatisim salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, e vendosim  në një tigan me vaj ulliri të mgrohur (vaji të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë salcën  e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i shtojmë gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere. Më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë  presim në kubikë mocarelën duke e ndarë mënjanë një copë të cilën do ta përdorim në fund.

5. Kullojmë kubikët e mocarelës në një kullesë të vendosur në një tas dhe e mbulojmë me qese kuzhine derisa të largohet hirra e tepërt.

6. Ndërkohë pastrojmë patëllxhanët, i presim për së gjati në feta 4-5 mm të trasha dhe i skuqim në vaj të nxehtë 170°derisa të marrin ngjyrë të artë. (Vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit).

7. I skuqim dhe  i vendosim në një pjatë ose tabaka me  letër kuzhine në mënyrë që të eleminohet vaji i tepërt.

8. Në fund vazhdojmë me vendosjen e përbërësve: Në një tavë me diametër 20×30 cm vendosim një shtresë të hollë me salcë, shtrojmë fetat e patëllxhanit dhe vazhdojmë me  një shtesë salcë domatesh, disa kubikë mocarele dhe  djathë parmigiano të grirë si dhe gjethe borziloku.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrijmë në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe mocarelën që kemi lënë mënjanë duke e coptuar me dorë.

10. Në fund shtojmë një shtresë të hollë me parmigiano të grirë dhe e pjekim në furrë statike të ngohur paraprakisht në 200° për rreth 30 minuta. E  lemë të pushojë për 15-20 minuta dhe e shërbejmë.


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhan vezak

1 kg salcë domatesh

500 g djath Fiordilatte

150 g djath Parmigiano Reggiano DOP të grirë

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

Për skuqen

Vaj kikiriku

Përgatitja

Për të përgatitur parmigianën e patëllxhanit, fillojmë me salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, të cilën e hedhim në një tigan ku kemi ngrohur vajin e ullirit (vaji sa të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë purenë e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i hedhim gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë djathin fiordilatten e presim në kubikë duke e mbajtur mënjanë një copë që do ta përdorim në fund.

5. Kubikët e djathit i vendosim në një kullesë të vendosur në një tas, e mbulojmë me qese kuzhine dhe e lëmë mënjanë: kjo procedurë përdoret për të kulluar hirrën e tepërt.

6. Në këtë moment kalojmë tek patëllxhanët, të cilët i pastrojmë dhe i presim për së gjati për të marrë feta 4-5 mm të trasha.

7. Pasi të kemi mbaruar skuqim patëllxhanët në vaj të nxehtë 170°, (vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit), sapo të kenë marrë pak ngjyrë të artë, i kullojmë në një tepsi me letër kuzhine. Kur të mbarojë hapësira në tepsi, vendosim një tjetër shtresë me letër kuzhine për të vendosur me radhë fetat e patëllxhanit të skuqur.

8. Në fund kalojmë në kombinimin e përbërësve, fillojmë duke hedhur pak salcë në një enë pjekjeje 20×30 cm. Formojmë shtresën e parë duke renditur fetat e patëllxhanit, hedhim salcën e domates dhe shpërndajmë disa kubikë fiordilatte. Spërkasim me djathin parmigiano të grirë dhe gjethet e borzilokut.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrini në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe fiordilatten që kemi mbajtur mënjanë për ta grirë me dorë.

10. Përfundojmë me parmigianon e grirë dhe e pjekim në furrë statike, të ngohur paraprakisht në 200°, për rreth 30 minuta. Pas kohës së gatimit, e lërë të pushojë për 15-20 minuta përpara se ta shërbejmë parmigianën me patëllxhanë.


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhan vezak

1 kg salcë domatesh

500 g djath Fiordilatte

150 g djath Parmigiano Reggiano DOP të grirë

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

Për skuqen

Vaj kikiriku

Përgatitja

Për të përgatitur parmigianën e patëllxhanit, fillojmë me salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, të cilën e hedhim në një tigan ku kemi ngrohur vajin e ullirit (vaji sa të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë purenë e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i hedhim gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë djathin fiordilatten e presim në kubikë duke e mbajtur mënjanë një copë që do ta përdorim në fund.

5. Kubikët e djathit i vendosim në një kullesë të vendosur në një tas, e mbulojmë me qese kuzhine dhe e lëmë mënjanë: kjo procedurë përdoret për të kulluar hirrën e tepërt.

6. Në këtë moment kalojmë tek patëllxhanët, të cilët i pastrojmë dhe i presim për së gjati për të marrë feta 4-5 mm të trasha.

7. Pasi të kemi mbaruar skuqim patëllxhanët në vaj të nxehtë 170°, (vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit), sapo të kenë marrë pak ngjyrë të artë, i kullojmë në një tepsi me letër kuzhine. Kur të mbarojë hapësira në tepsi, vendosim një tjetër shtresë me letër kuzhine për të vendosur me radhë fetat e patëllxhanit të skuqur.

8. Në fund kalojmë në kombinimin e përbërësve, fillojmë duke hedhur pak salcë në një enë pjekjeje 20×30 cm. Formojmë shtresën e parë duke renditur fetat e patëllxhanit, hedhim salcën e domates dhe shpërndajmë disa kubikë fiordilatte. Spërkasim me djathin parmigiano të grirë dhe gjethet e borzilokut.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrini në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe fiordilatten që kemi mbajtur mënjanë për ta grirë me dorë.

10. Përfundojmë me parmigianon e grirë dhe e pjekim në furrë statike, të ngohur paraprakisht në 200°, për rreth 30 minuta. Pas kohës së gatimit, e lërë të pushojë për 15-20 minuta përpara se ta shërbejmë parmigianën me patëllxhanë.

 


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhan vezak

1 kg salcë domatesh

500 g djath Fiordilatte

150 g djath Parmigiano Reggiano DOP të grirë

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

Për skuqen

Vaj kikiriku

Përgatitja

Për të përgatitur parmigianën e patëllxhanit, fillojmë me salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, të cilën e hedhim në një tigan ku kemi ngrohur vajin e ullirit (vaji sa të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë purenë e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i hedhim gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë djathin fiordilatten e presim në kubikë duke e mbajtur mënjanë një copë që do ta përdorim në fund.

5. Kubikët e djathit i vendosim në një kullesë të vendosur në një tas, e mbulojmë me qese kuzhine dhe e lëmë mënjanë: kjo procedurë përdoret për të kulluar hirrën e tepërt.

6. Në këtë moment kalojmë tek patëllxhanët, të cilët i pastrojmë dhe i presim për së gjati për të marrë feta 4-5 mm të trasha.

7. Pasi të kemi mbaruar skuqim patëllxhanët në vaj të nxehtë 170°, (vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit), sapo të kenë marrë pak ngjyrë të artë, i kullojmë në një tepsi me letër kuzhine. Kur të mbarojë hapësira në tepsi, vendosim një tjetër shtresë me letër kuzhine për të vendosur me radhë fetat e patëllxhanit të skuqur.

8. Në fund kalojmë në kombinimin e përbërësve, fillojmë duke hedhur pak salcë në një enë pjekjeje 20×30 cm. Formojmë shtresën e parë duke renditur fetat e patëllxhanit, hedhim salcën e domates dhe shpërndajmë disa kubikë fiordilatte. Spërkasim me djathin parmigiano të grirë dhe gjethet e borzilokut.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrini në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe fiordilatten që kemi mbajtur mënjanë për ta grirë me dorë.

10. Përfundojmë me parmigianon e grirë dhe e pjekim në furrë statike, të ngohur paraprakisht në 200°, për rreth 30 minuta. Pas kohës së gatimit, e lërë të pushojë për 15-20 minuta përpara se ta shërbejmë parmigianën me patëllxhanë.


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhan vezak

1 kg salcë domatesh

500 g djath Fiordilatte

150 g djath Parmigiano Reggiano DOP të grirë

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

Për skuqen

Vaj kikiriku

Përgatitja

Për të përgatitur parmigianën e patëllxhanit, fillojmë me salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, të cilën e hedhim në një tigan ku kemi ngrohur vajin e ullirit (vaji sa të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë purenë e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i hedhim gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë djathin fiordilatten e presim në kubikë duke e mbajtur mënjanë një copë që do ta përdorim në fund.

5. Kubikët e djathit i vendosim në një kullesë të vendosur në një tas, e mbulojmë me qese kuzhine dhe e lëmë mënjanë: kjo procedurë përdoret për të kulluar hirrën e tepërt.

6. Në këtë moment kalojmë tek patëllxhanët, të cilët i pastrojmë dhe i presim për së gjati për të marrë feta 4-5 mm të trasha.

7. Pasi të kemi mbaruar skuqim patëllxhanët në vaj të nxehtë 170°, (vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit), sapo të kenë marrë pak ngjyrë të artë, i kullojmë në një tepsi me letër kuzhine. Kur të mbarojë hapësira në tepsi, vendosim një tjetër shtresë me letër kuzhine për të vendosur me radhë fetat e patëllxhanit të skuqur.

8. Në fund kalojmë në kombinimin e përbërësve, fillojmë duke hedhur pak salcë në një enë pjekjeje 20×30 cm. Formojmë shtresën e parë duke renditur fetat e patëllxhanit, hedhim salcën e domates dhe shpërndajmë disa kubikë fiordilatte. Spërkasim me djathin parmigiano të grirë dhe gjethet e borzilokut.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrini në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe fiordilatten që kemi mbajtur mënjanë për ta grirë me dorë.

10. Përfundojmë me parmigianon e grirë dhe e pjekim në furrë statike, të ngohur paraprakisht në 200°, për rreth 30 minuta. Pas kohës së gatimit, e lërë të pushojë për 15-20 minuta përpara se ta shërbejmë parmigianën me patëllxhanë.


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhan vezak

1 kg salcë domatesh

500 g djath Fiordilatte

150 g djath Parmigiano Reggiano DOP të grirë

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

Për skuqen

Vaj kikiriku

Përgatitja

Për të përgatitur parmigianën e patëllxhanit, fillojmë me salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, të cilën e hedhim në një tigan ku kemi ngrohur vajin e ullirit (vaji sa të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë purenë e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i hedhim gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë djathin fiordilatten e presim në kubikë duke e mbajtur mënjanë një copë që do ta përdorim në fund.

5. Kubikët e djathit i vendosim në një kullesë të vendosur në një tas, e mbulojmë me qese kuzhine dhe e lëmë mënjanë: kjo procedurë përdoret për të kulluar hirrën e tepërt.

6. Në këtë moment kalojmë tek patëllxhanët, të cilët i pastrojmë dhe i presim për së gjati për të marrë feta 4-5 mm të trasha.

7. Pasi të kemi mbaruar skuqim patëllxhanët në vaj të nxehtë 170°, (vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit), sapo të kenë marrë pak ngjyrë të artë, i kullojmë në një tepsi me letër kuzhine. Kur të mbarojë hapësira në tepsi, vendosim një tjetër shtresë me letër kuzhine për të vendosur me radhë fetat e patëllxhanit të skuqur.

8. Në fund kalojmë në kombinimin e përbërësve, fillojmë duke hedhur pak salcë në një enë pjekjeje 20×30 cm. Formojmë shtresën e parë duke renditur fetat e patëllxhanit, hedhim salcën e domates dhe shpërndajmë disa kubikë fiordilatte. Spërkasim me djathin parmigiano të grirë dhe gjethet e borzilokut.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrini në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe fiordilatten që kemi mbajtur mënjanë për ta grirë me dorë.

10. Përfundojmë me parmigianon e grirë dhe e pjekim në furrë statike, të ngohur paraprakisht në 200°, për rreth 30 minuta. Pas kohës së gatimit, e lërë të pushojë për 15-20 minuta përpara se ta shërbejmë parmigianën me patëllxhanë.


Përbërësit për 8 persona

1.7 kg Patëllxhan vezak

1 kg salcë domatesh

500 g djath Fiordilatte

150 g djath Parmigiano Reggiano DOP të grirë

1 kokërr qepë

Gjethe borziloku

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Piper i zi

Kripë

Për skuqen

Vaj kikiriku

Përgatitja

Për të përgatitur parmigianën e patëllxhanit, fillojmë me salcën.

1. Pastrojmë dhe presim imët qepën, të cilën e hedhim në një tigan ku kemi ngrohur vajin e ullirit (vaji sa të mbulojë sipërfaqen e tiganit).

2. E lemë të skuqet për dy minuta duke e përzier shpesh që të mos digjet, më pas shtojmë purenë e domates.

3. E rregullojmë me kripë, piper dhe i hedhim gjethet e borzilokut, e shpëlajmë enën e salcës me pak ujë dhe e hedhim në tenxhere më pas i ziejmë në zjarr të ulët për 45-50 minuta.

4. Ndërkohë djathin fiordilatten e presim në kubikë duke e mbajtur mënjanë një copë që do ta përdorim në fund.

5. Kubikët e djathit i vendosim në një kullesë të vendosur në një tas, e mbulojmë me qese kuzhine dhe e lëmë mënjanë: kjo procedurë përdoret për të kulluar hirrën e tepërt.

6. Në këtë moment kalojmë tek patëllxhanët, të cilët i pastrojmë dhe i presim për së gjati për të marrë feta 4-5 mm të trasha.

7. Pasi të kemi mbaruar skuqim patëllxhanët në vaj të nxehtë 170°, (vaji duhet të mbulojë fetat e patëllxhanit), sapo të kenë marrë pak ngjyrë të artë, i kullojmë në një tepsi me letër kuzhine. Kur të mbarojë hapësira në tepsi, vendosim një tjetër shtresë me letër kuzhine për të vendosur me radhë fetat e patëllxhanit të skuqur.

8. Në fund kalojmë në kombinimin e përbërësve, fillojmë duke hedhur pak salcë në një enë pjekjeje 20×30 cm. Formojmë shtresën e parë duke renditur fetat e patëllxhanit, hedhim salcën e domates dhe shpërndajmë disa kubikë fiordilatte. Spërkasim me djathin parmigiano të grirë dhe gjethet e borzilokut.

9. Vazhdojmë sërish duke shtuar salcën e domates dhe patëllxhanët, të cilët do të vendosen në drejtim të kundërt dhe pastaj përsëri djathrat dhe gjethet e borzilokut. Vazhdojmë kështu derisa të arrini në shtresën e fundit të patëllxhanëve dhe në fund shtojmë salcën dhe fiordilatten që kemi mbajtur mënjanë për ta grirë me dorë.

10. Përfundojmë me parmigianon e grirë dhe e pjekim në furrë statike, të ngohur paraprakisht në 200°, për rreth 30 minuta. Pas kohës së gatimit, e lërë të pushojë për 15-20 minuta përpara se ta shërbejmë parmigianën me patëllxhanë.