KEK ME ORIZ

KEK ME ORIZ

Përbërësit

  • 500 ml qumësht
  • 120 gr oriz originario me kokërr të rrumbullakët
  • 70 gr sheqer
  • 2 lugë sheqer me aromë vanilje
  • 2 lugë gjalp,
  • pak pluhur shafrani,
  • pak kripë,
  • 25 gr miell,
  • 25 gr niseshte,
  • 1 lugë maja birrë pluhur,
  • 2 vezë 1 lugë lëng limoni,
  • pak gjalp dhe miell për të lyer tavën,
  • pak sheqer pluhur për dekorim.

Përgatitja

Vendosim të ziejmë qumështin bashkë me kripën dhe orizin, shtojmë gjysmën e sheqerit, sheqerin pluhur me aromë vanilje, gjalpin dhe shafranin.
Fikim sobën dhe e lëmë të ziej të mbuluar me kapak në zjarr të fikur. Ndërkohë ngrohim furrën në 180° C.
Bashkojmë miellin me niseshten dhe majanë e birrës pluhur. Ndajmë të vërdhat e vezëve dhe i tundim bashkë me pjesën tjetër të sheqerit,me lëkurën dhe lëngun e limonit.
Tundim të bardhat e vezëve mënjanë dhe i bashkojmë me kujdes të gjithë masën me ndihmën e rrahëses. Lyejmë tavën me pak gjalp dhe miell, vendosim të gjith masën në tavë duke e sheshuar pak dhe e vendosim të piqet për 50’ në furrën e ngrohur më parë në 180° C.
Mbas pjekjes e lëmë të ftohet dhe e heqim nga tava. Para servirjes e dekorojmë me pak sheqer pluhur.
Për një rezultat më të mirë përdorni produkte cëlësore Conad.